Sposób przygotowania:
Karczochy po rzymsku /alla romana/
-Umyć i oczyścić karczochy,pozostawić kilka centymetrów łodyżki. /pozostałą część łodygi obrać i dodać do duszenia w dalszej części /. -Karczochy przekroić na pół , usunąć twarde wierzchni liście/ czasem obcinam nożyczkami/ i przy pomocy łyżeczki wydrążyć niejadalne włoskowate /niektóre karczochy ich nie posiadają/części ze środka , tworząc w ten sposób wgłębienie na nadzienie. -Wszystkie nacinane części nasmarować dokładnie cytryną /lub skropić sokiem/aby warzywo zachowało ładny kolor. Warzywo można również umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego. -Połączyć pietruszkę/ ok.2 łyżki/ , czosnek i bułkę tartą /użyłam małego,podręcznego blendera /,dodać starty ser, 2 łyżki oliwy ,doprawić do smaku sola, pieprzem i ,wymieszać. -Rozgrzać kilka łyżek oliwy na głębokiej patelni lub w rondelku z grubym dnem. -Połówki karczochów podsmażyć na rozgrzanej oliwie przeciętą częścią do spodu. -Po delikatnym podsmażeniu odwrócić warzywo i pietruszkowym farszem wypełnić puste środki karczochów. Nadzienie przygnieść. -Podsmażyć 2-3 minuty , a następnie zalać do 1/3 wysokości gorącą , osoloną wodą . -Przykryć pokrywką i dusić ok.30 min. na wolnym ogniu / uzupełnić ewentualnie wyparowany płyn/. - Kiedy widelec wbity w warzywo nie stawia oporu karczochy są gotowe. -Podawać lekko przestudzone z dodatkiem pieczywa. Większą ilość karczochów po napełnieniu farszem ,podsmażeniu,podlaniu wodą można zapiekać w piekarniku lub ułożyć w rondlu obok siebie na stojąco /bez przekrawania na połówki/.