Sposób przygotowania:
Karczochy w beszamelu (Włochy)
Obrac karczochy zostawiając tylko samo wnętrze, pokrajac je na części, skropić cytryną. Wrzucić do wody z sokiem z cytryny. Zagotowac około 2 l wody z łyzką mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, posolić i wrzucić kawałek wyciśniętej cytryny, nastepnie karczochy i gotować przez 10 minut. Włożyc ugotowane karczochy do garnka z cukrem, solą i dużą łyżką masła. Zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soku z cytryny. Przykryć i gotować aż będą miękkie. Wyjąć z wody i zachować w ciepłym miejscu pod przykryciem. Wode pozostałą z gotowania wygotowac do ilości 3 łyżek. Przygotowac sos beszamelowy z łyżki masła i łyżki mąki wymieszanej ze smietaną, dodając sól, pieprz i muszkat. Rozprowadzić resztą wody z gotowania. Włożyć karczochy, zagotować. Podawać posypane zieloną pietruszką.
Barbara Malafouris