junette

junette

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Karkóweczka duszona w kapuście

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

przepis na karkówkę mojego męża

Karkóweczka duszona w kapuście

Składniki:

Karkóweczka duszona w kapuście

 

  • 1 kg mięsa z karczku
  • 1 mała kapusta włoska lub kapusta młoda
  • 4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz mielony,papryka słodka mielona,
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka kminku

 

Sposób przygotowania:

Karkóweczka duszona w kapuście
Mięso po pikować i nafaszerować posiekanym czosnkiem, natrzeć solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na ok. 20-30 min.
Kapustę poszatkować dosyć grubo, kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej przegotowanej wody.
Duszenie: naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty następnie ułożyć mięso, podlać 1/3 szklanki bulionu, wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika o temperaturze 150 stopni, na ok. 25. Następnie wysunąć naczynie mięso posypać poszatkowaną kapustą. Wszystko posypać łyżeczką kminku. Podlać resztą bulionu, wstawić z powrotem do piekarnika na 30 min. Temperaturę zmniejszyć do 120 stopni. Co jakiś czas wierzch mięsa podlewać bulionem z naczynia.
Podawać z ryżem lub ziemniakami z koperkiem.