VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Karkówka duszona w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięsko idealne dla osób uwielbiających cebulę, ponieważ w tym daniu jest wszechobecna. Taką karkówkę przygotuję na bożonarodzeniowy stół.

Karkówka duszona w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka duszona w cebuli

 

  • 5 plastrów karkówki (ok. 1 kg)
  • 9 dużych białych cebuli
  • Przyprawa do karkówki
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • 300 ml wody
  • 2 kostki wołowe
  • Ostra czerwona papryka
  • Słodka czerwona papryka

 

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w cebuli
Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki. Panierujemy w jajku z odrobiną soli i pieprzu oraz bułce tartej. Każdy plaster podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach wlewamy bulion (woda z kostkami wołowymi), doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 7 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę cebuli. Następnie obsmażone mięso i resztę cebuli. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 60 minut. 
Karkówka duszona w cebuli
Etap 1 Cebulę kroimy w piórka i dusimy w garnku
Karkówka duszona w cebuli
Etap 2 Mięso przyprawiamy przyprawą do karkówki
Karkówka duszona w cebuli
Etap 3 Karkówke obsmażamy na rumiano na patelni
Karkówka duszona w cebuli
Etap 4 W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami