Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Karkówka duszona w piwie ma ciekawy smak,mięso jest mięciutkie i soczyste.

Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie

 

  • 800 g karkówki w kawałku

 

  • 1 cebula

 

  • 3 listki laurowe

 

  • 1 łyżka octu winnego

 

  • 2 szklanki ulubionego,jasnego piwa

 

 

 

 

 

  • kucharek

 

  • 2 łyżki oliwy

 

 

 

  • pół główki malej, białej kapusty

 

  • 1 cebula

 

 

  • sól
  • 2 listki laurowe

 

 

 

  • zmielone nasiona kolędry

 

 

  • drobniutko posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie
Mięsso dokładnie nacieramy przyprawami czyli lubczykiem,papryka,pieprzem,rozmarynem,solą. Potem kroimy w plastry i kładziemy na patelnię z rozgrzaną oliwą.Gdy mięso się ładnie zrumieni z obu stron wtedy odkładamy je do innego naczynia a na ten sam tłuszcz wrzucamy posrojoną w paski cebulę z listkami laurowymi.



Na patelnię ze zrumienioną cebulą wkłądamy ponownie mięso i wszystko zalewamy ulubionym piwem.Patelnię przykrywamy,ogień zmniejszamy i pozostawiamy żeby karkówka się dusiła. Pieczarki czyścimy ,płuczemy i kroimy na 4 części,wrzucamy na patelnię z duszącą się w piwie karkówką.



Po ok 1,5 godzinie mięso powinno być miękkie,wtedy odlewamy część sosu który się wytworzył i dodajemy śmietanę,wszystko mieszmy i ponownie wlewamy do sosu piwnego z mięsem i grzybami.Chwilę razem dusimy i na końcu doprawiamy w razie konieczności Kucharkiem.Podajemy z kluskami lub ziemniakami i surówką.Smacznego:)
Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie
Do zrumienionego mięsa i cebuli wlewamy ulubione piwo
Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie
Wrzucamy również przygotowane pieczarki
Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie
Sos piwny mieszamy ze śmietaną i wlewamy wszystko na patelnie,powstanie jeszcze pyszniejszy piwny sos