Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka w sosie z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Na obiad serwujemy dzisiaj miękką karkówkę duszoną w pieczarkowo-paprykowym sosie lekko zabielonym smietanką

Karkówka w sosie z pieczarkami

Składniki:

Karkówka w sosie z pieczarkami

 

  • 4 platy karkówki o 1cm-owej grubosci,
  • 350g pieczarek,
  • 1 duza swieza czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • maslo lub oliwa do smazenia,
  • 2-3 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 lyzki smietany, uzylam 30%,
  • 1 lyzeczka musztardy ,
  • 2,5 szklanki goracej wody (mozna wiecej),
  • maka kukurydziana lub pszenna do panierowania,
  • natka pietruszki,
  • zabek czosnku,
  • sól, pieprz ziolowy Prymat, oregano, vegeta, sos sojowy, cukier, slodka papryka w proszku, chilli,

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie z pieczarkami
Karkówke umyc, osuszyc recznikiem papierowym i posypac z obu stron przyprawami: sola, pieprzem i czerwona papryka, owinac folia i wstawic na 2 godziny do lodówki (najlepiej na noc). Grzyby obrac i pokroic dosc cienko wzdluz, na plastry lub pólplastry. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic w píorka, papryke w slupki, czosnek przecisnac przez praske, natke posiekac. Wyjac karkówke, obtoczyc ja w mace i podsmazyc na rozgrzanym tluszczu, z obu stron na rumiano. Przelozyc mieso do rondla, zalac goraca woda. Warzywa mozna lekko podsmazyc na tluszczu po miesie, ja jednak tego nie robilam. Papryke, cebule i pieczarki dodac do duszonego miesa, dodac lyzeczke papryki slodkiej, chilli, sol, ok lyzke vegety, lyzeczke cukru, pieprz, lyzeczke musztardy, wymieszac i dusic pod przykryciem przez 50-60 minut. Na 20 minut przez zakonczeniem, dodac 2 listki laurowe, a tuz przed zakonczeniem duszenia, wyjac listki, zdjac rondel z ognia, dodac przecier pomidorowy, zmiazdzony czosnek, smietane, natke pietruszki i doprawic do smaku. Podawac na goraco. Podawac z ziemniakami, ryzem, kasza lub makaronem.