Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie z pieczarkami
Karkówke umyc, osuszyc recznikiem papierowym i posypac z obu stron przyprawami: sola, pieprzem i czerwona papryka, owinac folia i wstawic na 2 godziny do lodówki (najlepiej na noc). Grzyby obrac i pokroic dosc cienko wzdluz, na plastry lub pólplastry. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic w píorka, papryke w slupki, czosnek przecisnac przez praske, natke posiekac. Wyjac karkówke, obtoczyc ja w mace i podsmazyc na rozgrzanym tluszczu, z obu stron na rumiano. Przelozyc mieso do rondla, zalac goraca woda. Warzywa mozna lekko podsmazyc na tluszczu po miesie, ja jednak tego nie robilam. Papryke, cebule i pieczarki dodac do duszonego miesa, dodac lyzeczke papryki slodkiej, chilli, sol, ok lyzke vegety, lyzeczke cukru, pieprz, lyzeczke musztardy, wymieszac i dusic pod przykryciem przez 50-60 minut. Na 20 minut przez zakonczeniem, dodac 2 listki laurowe, a tuz przed zakonczeniem duszenia, wyjac listki, zdjac rondel z ognia, dodac przecier pomidorowy, zmiazdzony czosnek, smietane, natke pietruszki i doprawic do smaku. Podawac na goraco. Podawac z ziemniakami, ryzem, kasza lub makaronem.
A.B.