beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Karkówka duszona z  pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Karkówka duszona z  pieczarkami

Składniki:

Karkówka duszona z  pieczarkami

 

  • schab karkowy 1  kg,
  • pół kilo pieczarek,
  • 2  szklanki rosołu,
  • 1  łyżka mąki,
  • 3  łyżki masła,
  • 3  cebule,
  • sok z  cytryny,
  • sól, pieprz,
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z  pieczarkami
Mięso umyć, osuszyć i  skropić sokiem z  cytryny, następnie natrzeć solą i  oprószyć mąką. W garnku roztopić masło, włożyć mięso i  na mocnym ogniu podgrzać do zarumienienia z  każdej strony, po czym znacznie zmniejszyć ogień. Cebule i  grzyby obrać, oczyścić i  posiekać. Na patelni stopić pozostałą część masła i  lekko podsmażyć na nim cebulę, dodać grzyby, wymieszać i  dusić przez ok. 10-15 minut, dodając sól i  pieprz do smaku. Całość przełożyć do mięsa, wlać gorący rosół i  dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. godzinę aż do uzyskania miękkości. Gotowe mięso pokroić na plastry i  gorące podawać z  ziemniakami.