Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1246]

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łopatka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna! Ciepłe mięso to doskonała propozycja na obiad, a po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki.

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Składniki:

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

 

  • 1,2-1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Marynata:

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie
Marynatę należy doprawić według własnego smaku.

Olej należy dokładnie połączyć z marynatą.

Przygotowanie mięsa:

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie
Naszpikowane mięso będzie bardziej aromatyczne.

Mięso należy porządnie natrzeć marynatą, a następnie naszpikować czosnkiem (w łopatce zrobić niewielkie nacięcia i w powstałe dziurki powsadzać kawałki czosnku).

Całość wstawić do lodówki min. na 1 h, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie
Każdy kilogram mięsa należy piec 1 godzinę.

Mięso łożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknąć i umieścić w rozgrzanym piekarniku.

Na początku piec 15 minut w 220 stopniach, a następnie 1,2-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Pod koniec pieczenia worek należy ostrożnie rozciąć i zarumienić wierzch mięsa.

Upieczoną łopatkę pozostawić na 10 minut (soki powinny pozostać w środku mięsa, dzięki czemu będzie ono soczyste), a dopiero potem kroić.


Tagi:

mięso danie