Sposób przygotowania:
Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawieMarynata:
Olej należy dokładnie połączyć z marynatą.
Przygotowanie mięsa:
Mięso należy porządnie natrzeć marynatą, a następnie naszpikować czosnkiem (w łopatce zrobić niewielkie nacięcia i w powstałe dziurki powsadzać kawałki czosnku).
Całość wstawić do lodówki min. na 1 h, a najlepiej na całą noc.
Pieczenie:
Mięso łożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknąć i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Na początku piec 15 minut w 220 stopniach, a następnie 1,2-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia worek należy ostrożnie rozciąć i zarumienić wierzch mięsa.
Upieczoną łopatkę pozostawić na 10 minut (soki powinny pozostać w środku mięsa, dzięki czemu będzie ono soczyste), a dopiero potem kroić.
gusia1000