dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Pieczona karkówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma to jak domowej roboty pieczone mięsa. Wiadomo co się dodało i smakuje znacznie lepiej niż sklepowe. Upieczona przeze mnie karkówka doskonale nadaje się zarówno na danie obiadowe jak i na cienko pokrojone plasterki do kanapki.

Pieczona karkówka

Składniki:

Pieczona karkówka

karkówka

  • 1,3 kg karkówki
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Paprykę słodką, majeranek, sól, mielony kminek, pieprz, czosnek w proszku oraz pieprz cayenne wymieszać ze sobą, obsypać dookoła mięso, odstawić w na noc do lodówki.

Na drugi dzień wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 C, piec ok. 1 godz. 20-25 minut.