WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Karkówka gotowana na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka gotowana to doskonała domowa wędlina, jest krucha i soczysta zarazem. I co najważniejsze jest bez konserwantów.

Karkówka gotowana na kanapki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka gotowana na kanapki

 

Sposób przygotowania:

Karkówka gotowana na kanapki

ETAP 1:

Mięso obwiązać sznurkiem, posmarować olejem i obsypać przyprawami. Przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia włożyć mięso do garnka. Wlać wody aby przykryła całkowicie mięso. Wsypać majeranek, sól i pieprz, ziele angielskie, czosnek w ząbkach i listki laurowe. Garnek ustawić na gazie i zagotować. Gotować 15 minut na średnim ogniu i wyłączyć.

Mięso wystudzić w zalewie. Gdy zalewa będzie zupełnie zimna, garnek ponownie ustawić na gazie i zagotować. Gotować kolejne 15 minut i wyłączyć. Ponownie wystudzić w zalewie a następnie wyjąć mięso i ułożyć na kratce żeby obciekło z zalewy.

Karkówkę schłodzić w lodówce, zdjąć sznurek i pokroić na plasterki.

Karkówka gotowana na kanapki
Karkówka obwiązana sznurkiem, natarta przyprawami przed gotowaniem
Karkówka gotowana na kanapki
Mięso karkowe obwiązane sznurkiem przed doprawieniem
Karkówka gotowana na kanapki
Zalewa do ugotowania karkówki doprawiona przyprawami