iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Karkówka marynowana keczupem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekko pikantne w smaku mięso.

Karkówka marynowana keczupem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka marynowana keczupem

 

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta chilli
  • keczup pikantny
  • Dodatkowo:
  • świeży majeranek
  • mąka
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Karkówka marynowana keczupem
Paprykę, sól, pieprz i chili wymieszać w miseczce. Karkówkę pokroić i rozbić na cienkie kotlety, natrzeć je przyprawą i posmarować sporą ilością keczupu, kotlety ułożyć jeden na drugim, a pomiędzy nie ułożyć kilka świeżych listków majeranku ewentualnie jak ktoś woli to bazylii, tak przygotowane mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajka ubić z 2 łyżkami wody i doprawić szczyptą soli i pieprzu. Mięso obtoczyć w mące-jajku i kolejny raz w mące, smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.
Karkówka marynowana keczupem
Zamarynowane mięso odstawić na kilka godzin
Karkówka marynowana keczupem
Smażyć na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru