Sposób przygotowania:
Karczek marynowany w papryce wędzonej
Oliwę wymieszać ze słodką papryką mieloną, Kucharkiem, bazylią, szczyptą pieprzu ziołowego i gałki muszkatołowej. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Zalać przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki (można na dłużej). Po tym czasie mięso podsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Mięso zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek oraz pieprz w kulkach. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Na koniec mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, dodać do sosu. Zagotować. Sos doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podawać z ziemniaczkami i surówką.