SUPERPRZEPIS

Karkówka miodowa z chili

  • 2
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Karkówka miodowa z chili Więcej zdjęć (5)

pyszna i prosta w wykonaniu karkówka

Składniki:

Karkówka miodowa z chili

 

  • karkówka 60 dag
  • chili
  • miód 5 łyżek
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka miodowa z chili
Karkówkę lekko schładzamy (łatwiej się wtedy kroi). Kroimy w plastry i obficie nacieramy solą. W międzyczasie miód mieszamy z octem. Jeśli miód jest w stanie stałym poddajemy go kąpieli wodnej w bardzo gorącej wodzie. Po 20 minutach, gdy sól delikatnie przeniknie mięso każdy plaster karkówki smarujemy dokładnie miodem wymieszanym z octem. Posypujemy płatkami chili i odstawiamy do lodówki. Patelnię grillową smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Karkówkę smażymy najpierw na dużym ogniu bardzo szybko zmniejszając na minimalny, gdy patelnia nabierze odpowiedniej temperatury. Po 7-9 minut z każdej strony powinno starczyć. Usmażoną karkówkę można podawać z ugotowanymi na parze brokułami. Smacznego.
Karkówka miodowa z chili
Pokrojoną w plastry karkówkę przyprawiamy zgodnie z przepisem
Karkówka miodowa z chili
Miód mieszamy z octem balsamicznym i smarujemy karkówkę
Karkówka miodowa z chili
Plastry smażymy na patelni grillowej na złoty kolor
Karkówka miodowa z chili
Propozycja podania karkówki z ugotowanymi na parze brokułami