szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

karkówka na ostro szalonejmoni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna karkóweczka na nieco pikantniejszą nutę

karkówka na ostro szalonejmoni

Składniki:

karkówka na ostro szalonejmoni

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 papryczka chilli
  • olej
  • 5 łyżek ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

karkówka na ostro szalonejmoni
Mięso umyć , nasuszyć natrzeć solą, pieprzem oraz roztartym czosnkiem. Tak przygotowane mięso zawinąć na noc w folię aluminiową i odstawić do lodówki. Po tym czasie mięso olejem i ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 1,5 godziny co jakiś czas polewając bulionem i sosem wytworzonym podczas pieczenia. Po 1,5 godzinie karkówkę wyjąć a sos wytworzony podczas pieczenia wymieszać ze szklanką wrzątku, dodac posiekane drobno chilli oraz ketchup. Zagotować, doprawić. Utworzonym sosem polać mięso. Podawać z pieczonymi ziemniakami.