Sposób przygotowania:
Karkówka na ostro w sosiku.
Do naczynia włożyć chrzan, ketchup, przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobniutko pokrojony czosnek, wsypać ok. łyżeczkę ziół prowansalskich, 1/4 łyżeczki soli i 3 szczypty pieprzu. Dodać olej w takiej ilości, żeby ze wszystkich składników powstała rzadka pasta. Każdy plaster karkówki dokładnie wysmarować masą, przykryć naczynie i odstawić do lodówki co najmniej na godzinę, najlepiej na kilka godzin, żeby mięso dokładnie przeszło smakiem przypraw. Zaprawione mięso włożyć do odpowiedniego naczynia i piec w nagrzanym do 180st. piekarniku ok. godzinę, aż mięso będzie się lekko rozpadało. Po wyjęciu z piekarnika powstały płyn zaciągnąć mąką i/lub śmietaną tak, aby powstał sos. Podawać z ziemniakami i np. buraczkami z cebulą.