Sposób przygotowania:
Karkówka pachnąca orientem
Karkówkę myjemy i osuszamy. W pojemniku lub misce mieszamy składniki marynaty tj: oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i miód – mieszamy aż do rozpuszczenia się miodu. Kiedy miód się rozpuści dodajemy sypkie przyprawy czyli cynamon, cumin i ziarna kolendry. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy karkówkę i marynujemy ją minimum 2 godziny a najlepiej całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Karkówkę wyjmujemy z marynaty, oprószamy ja solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy ją marynatą. Naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową i tak przygotowaną karkówę pieczemy 1,5 godziny.
Po tym czasie zdejmujemy z naczynia folię, podwyższamy temperaturę do 180-200 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż do momentu kiedy wierzch karków ładnie się nam zarumieni.
Upieczona karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, tak aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozłożyły.
Przestudzoną karkówkę kroimy w plastry serwujemy np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Karkówkę wyjmujemy z marynaty, oprószamy ja solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy ją marynatą. Naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową i tak przygotowaną karkówę pieczemy 1,5 godziny.
Po tym czasie zdejmujemy z naczynia folię, podwyższamy temperaturę do 180-200 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż do momentu kiedy wierzch karków ładnie się nam zarumieni.
Upieczona karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, tak aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozłożyły.
Przestudzoną karkówkę kroimy w plastry serwujemy np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
smokii
Igraszki Losu
Dokładnie tak pieczenie w niskiej temperaturze pod przykryciem powoduje że mięso jest bardzo soczyste i pomału się piecze :)