misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Karkówka z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna i bardzo aromatyczna karkówka z dodatkiem ryżu. Doskonały pomysł na syte jednogarnkowe danie.

Karkówka z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z ryżem
Karkówkę kroimy na średniej wielkości kostkę.

Marchew obieramy, dokładnie myjemy i tniemy ma mniejsze kawałki.

Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy najpierw marchew. Gdy zmieni kolor zdejmujemy ją z patelni i przesmażamy na niej mięso. Gdy będzie rumiane posypujemy je mąką i przesmażamy.

Następnie stopniowo dolewamy wody, by to co przywarło do dna się odkleiło. Wody wlewamy tyle by mięso mogło w niej swobodnie "pływać". Dodajemy przyprawy do smaku oraz przesmażoną wcześniej marchew.

Całość dusimy pod przykryciem i w miarę utraty płynu dolewamy go. Gdy mięso będzie już praktycznie miękkie na patelnię wlewamy dwie szklanki wody. Jak się zagotuje wrzucamy dokładnie wypłukany ryż.

Całość gotujemy pod przykryciem, aż ryż zmięknie.
Karkówka z ryżem
Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy najpierw marchew.
Karkówka z ryżem
Wody wlewamy tyle by mięso mogło w niej swobodnie
Karkówka z ryżem
Jak woda się zagotuje wrzucamy dokładnie wypłukany ryż.
Karkówka z ryżem
Całość gotujemy pod przykryciem, aż ryż zmięknie.