Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona do chleba
Karkówkę należy umyć i osuszyć. W zależności od wagi mięsa dobieramy ilość opakowań marynaty. Marynatę łączymy z olejem i moczymy w niej karkówkę. Ja włożyłam swoją w woreczek i zamroziłam na 24 godziny, dzięki czemu wydaje mi się, że mięso było bardziej kruche. Po wyciągnięciu z zamrażalki i rozmrożeniu umieścić mięso na blaszce wraz z marynatą (np. w keksówce) i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 1,5h, w trakcie pieczenia proponuję odwrócić mięso na drugą stronę, na koniec pieczenia nabić mięso widelcem, jeśli poleci krew to znaczy, że karkówka jeszcze nie jest gotowa i należy ją piec dalej. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić i używać jak wędliny na chleb.