Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Karkówka pieczona w czarnej porzeczce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Długo pieczona karkówka w ciekawej, owocowej marynacie. Porzeczka nadaje wyjątkowy, lekko kwaśny smak.

Karkówka pieczona w czarnej porzeczce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona w czarnej porzeczce

 

  • 1 kg karkówki
  • MARYNATA:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3-5 goździki
  • 300g porzeczek czarnych
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w czarnej porzeczce
Przygotować marynatę. Do miseczki przecisnąć przez praskę czosnek, wlać sos sojowy, wsypać kolendrę, kmin, sól. Wszystko dokładnie połączyć. Karkówkę w kawałku natrzeć przyprawami, zawinąć w folię spożywczą i odstawić najlepiej na noc do lodówki.Porzeczki włożyć do garnka, dodać cukier i goździki. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sito uzyskując jednolity mus. Karkówkę obsmażyć na patelni z każdej strony. Wysmarować mięso musem porzeczkowym. Włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec przez 2godziny. Po upieczeniu wyjąć karkówkę z piekarnika odczekać 5min i pokroić w plastry. Smacznego!
Karkówka pieczona w czarnej porzeczce
Przyprawy, sos sojowy i czosnek połączyć w miseczce.
Karkówka pieczona w czarnej porzeczce
Karkówkę obsmażyć z każdej strony na rumiano.
Karkówka pieczona w czarnej porzeczce
Smażone porzeczki przetrzeć przez sito pozbywając się skórek i gożdzików.
Karkówka pieczona w czarnej porzeczce
Karkówkę nasmarować musem z czarnej porzeczki.