WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Karkówka pieczona w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka marynowana a następnie pieczona w marynacie musztardowej z dodatkiem czosnku i przypraw. Idealna jako pieczeń obiadowa lub na kanapki jako wędlina.

Karkówka pieczona w musztardzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona w musztardzie

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w musztardzie

ETAP 1:

Mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piec i oprószyć z każdej strony sola i pieprzem czarnym mielonym.

W miseczce zrobić marynatę, czyli wymieszać razem musztardę sarepską, olej słonecznikowy, zmiażdżone ząbki czosnku i paprykę słodką. Przygotowaną marynatą posmarować mięso z każdej strony.

Przykryć naczynie z mięsem folią aluminiową i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia upiec mięso pod przykryciem.

Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdjąć folię.

Mięso podawać pokrojone w grubsze kawałki jako pieczeń na gorąco lub po wystudzeniu kroić na cienkie plastry jak wędlinę na kanapki.

Karkówka pieczona w musztardzie
Karkówka po upieczeniu w naczyniu żaroodpornym
Karkówka pieczona w musztardzie
Surowe mięso posmarowane marynatą musztardową
Karkówka pieczona w musztardzie
Marynata musztardowa do karkówki wymieszana w miseczce
Karkówka pieczona w musztardzie
Kakówka wieprzowa obsypana solą i pieprzem.