Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona w musztardzieETAP 1:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piec i oprószyć z każdej strony sola i pieprzem czarnym mielonym.
W miseczce zrobić marynatę, czyli wymieszać razem musztardę sarepską, olej słonecznikowy, zmiażdżone ząbki czosnku i paprykę słodką. Przygotowaną marynatą posmarować mięso z każdej strony.
Przykryć naczynie z mięsem folią aluminiową i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia upiec mięso pod przykryciem.
Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdjąć folię.
Mięso podawać pokrojone w grubsze kawałki jako pieczeń na gorąco lub po wystudzeniu kroić na cienkie plastry jak wędlinę na kanapki.