eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam bigos z białej kapusty. Oprócz podstawowych składników dodałam dynię i przesmażone z cebulą podgrzybki.

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Składniki:

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

mięso

  • 1.30 kg łopatki wieprzowej
  • 1.30 kg kiełbasy śląskiej
  • 0.70 kg surowego wędzonego boczku

warzywa

  • 1.5 główki białej kapusty
  • 1 kg obranej dyni
  • 6 cebul
  • 1 duża główka czosnku

dodatki

Sposób przygotowania:

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

przygotowanie składników

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami
Obraną z brzydkich liści kapustę poszatkować.

Kapustę obrać z brzydkich liści i poszatkować.

przygotowanie składników cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami
Obraną ze skóry i pestek dynię pokroić w kostkę.

Dynię obrać ze skóry, pestek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami
Obrane z łusek cebule pokroić w kostkę...

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Wędzony boczek pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Przygotować liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do mięs, sól i pieprz.

przygotowanie grzybów

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Grzyby oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać grzyby i 1/3 pokrojonej cebuli. Grzyby oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie bigosu

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

W dużym i głębokim rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso.

przygotowanie bigosu cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Do mięsa dodać resztę cebuli, czosnek, przyprawę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie,sól i pieprz. Całość razem smaży aż cebula zmięknie.

przygotowanie bigosu cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Mięso podlać wodą i dusić aż będzie pół miękkie. Do mięsa dodać pokrojony boczek i dusić dalej aż wszystko będzie miękkie. łyżką cedzakową wyjąć mięso i boczek na miskę. Do powstałego sosu dodać pokrojoną kiełbasę i usmażyć.

przygotowanie bigosu cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Kapustę włożyć do dużego garnka, posolić zalać 1 litrem wody i podgotować żeby była pół miękka. Do kapusty dodać mięso z boczkiem, kiełbasę z sosem, przesmażone grzyby i dynię.

przygotowanie bigosu cd

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć bigos do garnków i jeszcze razem dusić żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!


Tagi:

danie bigos