Sposób przygotowania:
Bigos Eli z dynią i podgrzybkamiprzygotowanie składników
Kapustę obrać z brzydkich liści i poszatkować.
przygotowanie składników cd
Dynię obrać ze skóry, pestek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Wędzony boczek pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Przygotować liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do mięs, sól i pieprz.
przygotowanie grzybów
Grzyby oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać grzyby i 1/3 pokrojonej cebuli. Grzyby oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie bigosu
W dużym i głębokim rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso.
przygotowanie bigosu cd
Do mięsa dodać resztę cebuli, czosnek, przyprawę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie,sól i pieprz. Całość razem smaży aż cebula zmięknie.
przygotowanie bigosu cd
Mięso podlać wodą i dusić aż będzie pół miękkie. Do mięsa dodać pokrojony boczek i dusić dalej aż wszystko będzie miękkie. łyżką cedzakową wyjąć mięso i boczek na miskę. Do powstałego sosu dodać pokrojoną kiełbasę i usmażyć.
przygotowanie bigosu cd
Kapustę włożyć do dużego garnka, posolić zalać 1 litrem wody i podgotować żeby była pół miękka. Do kapusty dodać mięso z boczkiem, kiełbasę z sosem, przesmażone grzyby i dynię.
przygotowanie bigosu cd
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć bigos do garnków i jeszcze razem dusić żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!