Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Karkówka pieczona w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Karkówkę upieczoną w musztardzie podajemy z frytkami i surówką.

Karkówka pieczona w musztardzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka pieczona w musztardzie

 

  • 1 kg karkówki
  • 1/2 słoiczka musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 10 dkg smalcu

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w musztardzie
Karkówkę umyć i osuszyć. Pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć nim karkówkę. Każdy plaster mięsa natrzeć solą i oprószyć papryką, a na koniec posmarować musztardą. Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem. Plastry karkówki ułożyć naczyniu obok siebie. Na każdym plasterku położyć niewielką ilość smalcu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości (około godziny). Podawać z frytkami i surówką.
Karkówka pieczona w musztardzie
Plastry karkówki natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki.
Karkówka pieczona w musztardzie
Plastry mięsa ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Karkówka pieczona w musztardzie
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.