eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekanka Eli z fasolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zapiekankę z piersi kurczaka, białej fasoli, kaszy pęczak i jajek. Potrawa była pyszna i sycąca, w sam raz na taką kapryśną pogodę.

Zapiekanka Eli z fasolą

Składniki:

Zapiekanka Eli z fasolą

mięso

  • 800 g piersi kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 duża łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

fasola

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Eli z fasolą

przygotowanie fasoli

Zapiekanka Eli z fasolą
Namoczoną fasolę ugotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Fasolę przebrać, przełożyć na durszlak i opłukać. Przełożyć fasolę do garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc.

Fasolę, opłukać i zalać wodą. Do fasoli dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i gotować aż będzie miękka.

przygotowanie mięsa

Zapiekanka Eli z fasolą
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie mięsa cd

Zapiekanka Eli z fasolą
Mięso wymieszane z przyprawami obsmażyć na oleju.

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron.

przygotowanie mięsa cd

Zapiekanka Eli z fasolą
Cebulę smażyć z kurczakiem aż się zeszkli.

Do obsmażonego kurczaka dodać pokrojoną cebulę i razem smażyć aż cebula się zeszkli.

przygotowanie pęczaku

Zapiekanka Eli z fasolą

Pęczak wysypać na sitko i opłukać. W garnku zagotować osoloną wodę ( w proporcji 2 części wody 1 część kaszy ) , wrzucić kaszę i gotować 15 minut. Zostawić kaszę pod przykryciem przez 30 minut.

przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka Eli z fasolą

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę pęczaku i połowę fasoli.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z fasolą

Na fasolę wyłożyć usmażone mięso z cebulą.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z fasolą

Na kurczaka wyłożyć resztę fasoli i pęczaku.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z fasolą

Jajka gotować w osolonej wodzie przez pięć minut. Ułożyć jajka na kaszy, całość oprószyć pieprzem, wlać bulion i przykryć naczynie.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z fasolą

Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Jajka obrać ze skorupek przekroić na połówki. Rozłożyć zapiekankę na talerzach i na wierzch położyć połówki jajek. Smacznego!