Sposób przygotowania:
Zapiekanka Eli z fasoląprzygotowanie fasoli
Fasolę przebrać, przełożyć na durszlak i opłukać. Przełożyć fasolę do garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc.
Fasolę, opłukać i zalać wodą. Do fasoli dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i gotować aż będzie miękka.
przygotowanie mięsa
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie mięsa cd
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron.
przygotowanie mięsa cd
Do obsmażonego kurczaka dodać pokrojoną cebulę i razem smażyć aż cebula się zeszkli.
przygotowanie pęczaku
Pęczak wysypać na sitko i opłukać. W garnku zagotować osoloną wodę ( w proporcji 2 części wody 1 część kaszy ) , wrzucić kaszę i gotować 15 minut. Zostawić kaszę pod przykryciem przez 30 minut.
przygotowanie zapiekanki
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę pęczaku i połowę fasoli.
przygotowanie zapiekanki cd
Na fasolę wyłożyć usmażone mięso z cebulą.
przygotowanie zapiekanki cd
Na kurczaka wyłożyć resztę fasoli i pęczaku.
przygotowanie zapiekanki cd
Jajka gotować w osolonej wodzie przez pięć minut. Ułożyć jajka na kaszy, całość oprószyć pieprzem, wlać bulion i przykryć naczynie.
przygotowanie zapiekanki cd
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Jajka obrać ze skorupek przekroić na połówki. Rozłożyć zapiekankę na talerzach i na wierzch położyć połówki jajek. Smacznego!
gusia1000