BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Karkówka w sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczną, soczystą i kruchą karkówkę. Karkówka nacierana przyprawami a następnie smażona. Podana w towarzystwie ziemniaków i kiszonych ogórków.

Karkówka w sosie

Składniki:

Karkówka w sosie

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie
Karkówkę dokładnie płuczemy, osuszamy a następnie kroimy w grubsze plastry. 

Nacieramy przyprawami i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. 

W dużej patelni rozgrzewamy olej. 

Cebule obieramy i kroimy w piórka,wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. 

Dodajemy plastry karkówki i smażymy do uzyskania ciemnego koloru, mięso musi się zrumienić aby kolor sosu był ciemny. 

Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Smażymy mięso do miękkości podlewając od czasu do czasu gorącą wodą i obracając mięso. 

Gdy mięso jest miękkie dolewamy wody tyle ile potrzebujemy sosu.

Dusimy mięso jeszcze około 10 minut.

Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.

Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy z ziemniakami i z pokrojonymi ogórkami kiszonymi.