Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie
Karkówkę dokładnie płuczemy, osuszamy a następnie kroimy w grubsze plastry.
Nacieramy przyprawami i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
W dużej patelni rozgrzewamy olej.
Cebule obieramy i kroimy w piórka,wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia.
Dodajemy plastry karkówki i smażymy do uzyskania ciemnego koloru, mięso musi się zrumienić aby kolor sosu był ciemny.
Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Smażymy mięso do miękkości podlewając od czasu do czasu gorącą wodą i obracając mięso.
Gdy mięso jest miękkie dolewamy wody tyle ile potrzebujemy sosu.
Dusimy mięso jeszcze około 10 minut.
Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z ziemniakami i z pokrojonymi ogórkami kiszonymi.
Nacieramy przyprawami i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
W dużej patelni rozgrzewamy olej.
Cebule obieramy i kroimy w piórka,wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia.
Dodajemy plastry karkówki i smażymy do uzyskania ciemnego koloru, mięso musi się zrumienić aby kolor sosu był ciemny.
Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Smażymy mięso do miękkości podlewając od czasu do czasu gorącą wodą i obracając mięso.
Gdy mięso jest miękkie dolewamy wody tyle ile potrzebujemy sosu.
Dusimy mięso jeszcze około 10 minut.
Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z ziemniakami i z pokrojonymi ogórkami kiszonymi.
gusia1000