Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Karkówka po diabelsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 280
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie danie możemy podać na święta, niedzielny obiad, różne uroczystości. Danie jest z mięsem z karkówki wieprzowej z warzywami w pysznym sosie.

Karkówka po diabelsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka po diabelsku

 

Składniki na sos:

  • ½ szk. wody
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Szczypta czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • Papryka ostra

Sposób przygotowania:

Karkówka po diabelsku

Przygotowanie miesa

Karkówka po diabelsku
panierowanie oraz obsmażanie miesa z karkówki wieprzowej

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w małe plastry, lekko rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do karkówki oraz solą. Panierujemy w mące i smażymy z obu stron an rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowanie warzyw

Karkówka po diabelsku

2. Cebule obieramy drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz w małe paseczki papryki i w pół plasterki ogórki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Kiedy warzywa są już miękkie wykładamy na mięso.

Przygotowanie sosu

Karkówka po diabelsku
sos

3. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem ze sobą w misce i polewamy warzywa.

4. Zapiekamy 50 minut w 180°C

ETAP 4:

Karkówka po diabelsku

5. Gotowe.
6. Smacznego.