Sposób przygotowania:
Gołąbki z serem w sosie paprykowymETAP 1:
1. Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie.
2. Ryz gotujemy w osolonej wodzie.
3. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy.
farsz
Gotowy farsz nakładamy na każdy liść kapusty, zawijam i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą i posypujemy Vegetą. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.
sos
W tym czasie robimy sos. Obieramy cebulę, drobno kroimy i przekładamy do garnka.
6. Dodajemy pokrojone drobno papryki oraz pomidory, solimy, zalewamy woda i gotujemy 30 minut.
sos
Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, czosnek, Vegetę, ocet, cukier, majeranek i liście Bazyli, gotujemy 5 minut. Studzimy i blendujemy
sos
Sos ponownie przelewamy do garnka, zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąka i chwilkę gotujemy.
sos
Gotowym sosem polewamy gołąbki.
ETAP 7:
Danie gotowe.