2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1474]

Karkówka zapiekana z warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Delikatna soczysta i aromatyczna karkóweczka z warzywami inaczej niż zwykle...pysznie!

Karkówka zapiekana z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka zapiekana z warzywami

 

  • 1 kg karkówki bez kosci
  • 1 czerwona papryka
  • 60 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 300 ml śmietany słodkiej
  • przyprawa grill klasyczny
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • olej do smażenia
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana z warzywami
Mięso umyć pokroić na grubsze plastry-wychodzi około 6 plastrów. Obraną cebulę pokroić w pół krążki,paprykę umyć wydrażyć nasiona i pokroić w paseczki,umyte pieczarki na plasterki. Pokrojoną karkówkę posypać przyprawami z każdej strony.



Na patelni rozgrzać niewielką ilosć oleju i na dużym ogniu obsmażyć mieso z każdej strony,wyjąć na talerz a na pozostałym tłuszczu obsmażyc krótko wymieszane warzywa wszystkie razem (cebula pieczarki papryka)maja pozostać jędrne.Doprawić je solą i majerankiem.



Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyc połowę podduszonych warzyw na to ułożyc mięso i przykryć resztą warzyw. Słodką śmietankę doprawić solą i pieprzem i polać po wierzchu zapiekankę. naczynie wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec około 50 minut aż mięsko bedzie mięciutkie.



Tak przygotowane danie miesne podałam z młodymi ziemniaczkami i surówką z sałaty i ogórka świeżego.
Karkówka zapiekana z warzywami
mięso kroimy na plastry posypujemy przyprawami
Karkówka zapiekana z warzywami
obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu
Karkówka zapiekana z warzywami
nastepnie na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa
Karkówka zapiekana z warzywami
układamy warstwowo w naczyniu warzywa mięso i znów warzywa zalewamy słodką śmietanką i pieczemy