gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Karkówka po żydowsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Karkówkę podajemy z ziemniakami i surówką

Karkówka po żydowsku

Składniki:

Karkówka po żydowsku

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 kg pieczarek
  • 5 cebul
  • 6-7 ogórków konserwowych
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 3 łyż. koncentratu pomidorowego
  • 3 łyż. ketchupu
  • 1/2 szkl.octu winnego
  • olej do smażenia 5 dag mąki

 

Sposób przygotowania:

Karkówka po żydowsku
Mięso kroimy w 1 cm plastry, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i obtaczamy w mące. Lekko podsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i kroimy w pióra krótko dusimy na oleju, dorzucamy do niej pokrojone w ćwiartki pieczarki i chwilę smażymy. Tak przygotowane warzywa wykładamy na karkówkę i posypujemy pokrojonymi w kostkę ogórkami. Z octu winnego, ketchupu i koncentratu przygotowujemy zalewę i polewamy nią mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. godzinę.