Sposób przygotowania:
Karkówka w glazurze z żurawiną
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Dookoła zrobić małe otwory i włożyć w nie żurawinę. W naczyniu wymieszać: wino, miód, ketchup i paprykę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać razem z żurawiną do pozostałych składników. Mięso włożyć do specjalnego rękawa foliowego, wlać marynatę, wymieszać i zawiązać na dwóch końcach. Rękaw przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 45 min. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze 45 min. Po upieczeniu mięso wyjąć z rękawa, sos zlać do rondla. W 200ml wody rozmieszać łyżkę mąki, dodać do sosu, całość wymieszać i zagotować, stale mieszając. Mięso pokroić w plastry, polać sosem, podawać z np. kopytkami. Smacznego!
marietta
e-jola1