e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Karkówka w glazurze z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Soczysta karkówka w miodowo-winno-żurawinowym sosie

Karkówka w glazurze z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w glazurze z żurawiną

 

  • 1kg karkówki
  • 100g suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 250ml wina Porto
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

 

  • 200ml wody
  • 1 łyżka mąki

 

  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Karkówka w glazurze z żurawiną
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Dookoła zrobić małe otwory i włożyć w nie żurawinę. W naczyniu wymieszać: wino, miód, ketchup i paprykę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać razem z żurawiną do pozostałych składników. Mięso włożyć do specjalnego rękawa foliowego, wlać marynatę, wymieszać i zawiązać na dwóch końcach. Rękaw przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 45 min. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze 45 min. Po upieczeniu mięso wyjąć z rękawa, sos zlać do rondla. W 200ml wody rozmieszać łyżkę mąki, dodać do sosu, całość wymieszać i zagotować, stale mieszając. Mięso pokroić w plastry, polać sosem, podawać z np. kopytkami. Smacznego!
Karkówka w glazurze z żurawiną
Mięso natrzeć solą i pieprzem, dookoła zrobić małe otwory i włożyć w nie żurawinę
Karkówka w glazurze z żurawiną
W naczyniu wymieszać: wino, miód, ketchup i paprykę, dodać cebulę i żurawinę
Karkówka w glazurze z żurawiną
Mięso włożyć do specjalnego rękawa foliowego, wlać marynatę, wymieszać, związać na końcach
Karkówka w glazurze z żurawiną
Mięso pokroić w plastry, polać sosem z żurawiną