lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Karkówka w soli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smakuje wyśmienicie na gorąco jak i na zimno. Nie jest słona i nie wymaga żadnych innych przypraw. Można też zrobić tak kurczaka.

Karkówka w soli

Składniki:

Karkówka w soli

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w soli
Do naczynia żaroodpornego na dno sypiemy sól, równą nie za grubą warstwę. Tak aby przykryć dno. Na tę warstwę kładziemy równy kawałek, osuszonej papierowym ręcznikiem karkówki, i zasypujemy równo resztą soli. Wstawiamy do piekarnika zagrzanego do 180 stopni C na około godzinę i dwadzieścia minut. W razie większego kawałka mięsa czas odpowiednio wydłużyć. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Z soli zrobi się skorupa, z której wyjmujemy mięso. Wystarczy lekko strzepnąć pozostałą sól i już można podawać do stołu.