Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Karkówka w sosie chrzanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karkówka w plastrach marynowana i pieczona, polana sosem chrzanowym z dodatkiem pieczonych ziemniaków, to niezła propozycja na niedzielny obiad.

Karkówka w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka w sosie chrzanowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie chrzanowym
Mięso umyć, pokroić w plastry. Można również poprosić o pokrojenie w sklepie. Po umyciu osuszyć. Nasmarować utartym lub posiekanym czosnkiem, przyprawy wymieszać w miseczce i również wklepać w kawałki mięsa. Tak przygotowaną karkówką schować na min.2 godziny do lodówki. Po tym czasie włącz piekarnik na 180 ° termo-obieg. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wlej szklankę wody. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grube plastry. Przykryj nimi karkówkę. Teraz nakryj pokrywką, lub folią aluminiową i wstaw na około 1,5 godziny do piekarnika. Po godzinie wyjmij, odkryj i odlej całą wodę z pieczeni do małego garnka. Ziemniaki powkładaj między mięso i ponownie włóż do piekarnika, ale już nie przykrywaj. Bazę na sos zagotuj, dodaj chrzan. Odparuj przez ok.20 min na małym ogniu. Dodaj śmietanę, dopraw jeżeli trzeba do smaku. Pogotuj jeszcze chwilę. Wyłącz piekarnik. Obiad gotowy. wystarczy wyłożyć tylko na talerz. Smacznego
Karkówka w sosie chrzanowym
Zamarynowane mięso przykryj plastrami z ziemniaków,przykryj i piecz
Karkówka w sosie chrzanowym
Po godzinie pieczenia, odlej cały płyn do rondelka i dodaj chrzan, odparuj