VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Karkówka o wyrazistym i konkretnym smaku. Mięso jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Smak zdecydowanie trafił w nasze kubki smakowe.

Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym

 

  • 1 kg karkówki
  • Przyprawa do karkówki
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • Zalewa:
  • 1 szklanka keczupu
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym
Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w kółka, pieczarki na 4 części. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami oraz krążkami cebuli. W garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1,5 godziny. 
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym
Mięso przyprawiamy obficie przyprawą do karkówki i układamy w naczyniu żaroodpornym
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym
Pieczarki kroimy na 4 części, układamy na mięsie
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym
Cebulę kroimy w kółka, układamy na pieczarkach
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym
Całość zalewamy zalewą i pieczemy w 200*C przez 1,5 godziny