2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Czosnkowo-ziołowa karkówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Karkówka w ziołowo czosnkowej marynacie to wspaniale skruszone mięso, propozycja na kanapki, można ją podawać z sosem chrzanowym lub innym pikantnym dodatkiem.

Czosnkowo-ziołowa karkówka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czosnkowo-ziołowa karkówka

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej

 

  • Marynata:
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • jarzynka lub sól do smaku
  • pieprz zielony grubo mielony

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowo-ziołowa karkówka
Karkówkę umyć osuszyć. Przygotować pastę ziołową: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę mieszamy z ziołami podanymi w składnikach oraz solą i pieprzem , wlewamy olej oraz wytrawne wino, mieszamy na gładką pastę. Smarujemy pastą karkówkę formujemy ją w ładny wałek, możemy obwiązać nicią bawełnianą, wkładamy w rękaw do pieczenia.Tak zamarynowane mięso wkładamy na całą noc do lodówki następnego dnia pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c, na kilkanaście minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso złapało"rumieńca" 
Czosnkowo-ziołowa karkówka
Karkówka po natarciu przed marynowaniem....