robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Peklowana karkówka w sosie chrzanowym.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do tak przygotowanej karkówki podajemy najczęściej marchewkę z groszkiem i gotowanymi ziemniakami.

Peklowana karkówka w sosie chrzanowym. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Peklowana karkówka w sosie chrzanowym.

 

 

  • Sos chrzanowy.
  • chrzan na kwasku w słoiku.
  • 150g śmietanki słodkiej.
  • 8dkg masła .
  • parę łyżek mąki pszennej.

 

Sposób przygotowania:

Peklowana karkówka w sosie chrzanowym.
dzień wcześniej do głębokiej miski wlewamy zimną przegotowaną wodę ,dodajemy 6 łyżek soli peklowej,dobrze wymieszać żeby sól się rozpuściła. Dodajemy liście i ziele wkładamy karkówkę powinna być cała zanurzona,przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień karkówkę wyjmujemy opłukać pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą nie solimy tylko dodajemy kostki bulionu. Gotujemy do miękkości. wyciągamy na deskę żeby ostygła. Po ostygnięciu kroimy w dość grube plastry. Sos chrzanowy- Masło rozgrzać w garnku dodać mąkę,chwilę zeszklić,dobrze roztrzepując wlewać gorący wywar od gotowania,do uzyskania odpowiedniej gęstości.zagotować dodać chrzanu tyle żeby nie był za ostry dodać szczyptę cukru i soli do smaku. Połączyć ze śmietaną. Porcje karkówki grzać osobno w wywarze którym się gotowała. lub ułożyć w szerokim garnku,i zalać gorącym sosem. Smacznego!
Peklowana karkówka w sosie chrzanowym.