Sposób przygotowania:
Peklowana karkówka w sosie chrzanowym.
dzień wcześniej do głębokiej miski wlewamy zimną przegotowaną wodę ,dodajemy 6 łyżek soli peklowej,dobrze wymieszać żeby sól się rozpuściła. Dodajemy liście i ziele wkładamy karkówkę powinna być cała zanurzona,przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień karkówkę wyjmujemy opłukać pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą nie solimy tylko dodajemy kostki bulionu. Gotujemy do miękkości. wyciągamy na deskę żeby ostygła. Po ostygnięciu kroimy w dość grube plastry. Sos chrzanowy- Masło rozgrzać w garnku dodać mąkę,chwilę zeszklić,dobrze roztrzepując wlewać gorący wywar od gotowania,do uzyskania odpowiedniej gęstości.zagotować dodać chrzanu tyle żeby nie był za ostry dodać szczyptę cukru i soli do smaku. Połączyć ze śmietaną. Porcje karkówki grzać osobno w wywarze którym się gotowała. lub ułożyć w szerokim garnku,i zalać gorącym sosem. Smacznego!
haniakson
reniakopp
evita0007
czarna-mamba