Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie śliwkowym
Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić. Z 3 łyżek oleju, posiekanego czosnku i 2 łyżek przyprawy do gulaszu zrobić marynatę i dokładnie posmarować nią mięso. Wstawić do lodówki na godzinę ( ale im dłużej tym lepiej). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy krótko mięso z dwóch stron i odkładamy na bok. W głębokim garnku lub na tej samej patelni, podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy śliwki, podsmażamy aby śliwki zaczęły pachnieć i dodajemy mięso, przekładając je śliwkami, podlewamy 0,5l gorącej wody, troszkę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy godzinę. Po tym czasie wyciągamy mięso, sos lekko studzimy i miksujemy a jeśli jest za gęsty podlewamy wodą i doprawiamy do smaku. Zmiksowany sos przekładamy z powrotem do garnka zanurzając w nim mięso i podgrzewamy. Podajemy np. z kaszą gryczaną z warzywami.