Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie z oliwkami
Mięso umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym ,posolić ,doprawić pieprzem, zostawić na 1 h. Po tym czasie rozgrzać oliwę na patelni ,mięso lekko oprószyć maka ,następnie otrzepując z nadmiaru maki układać na patelnie na rozgrzany tłuszcz. podsmażyć z jednej strony ,przewrócić na druga stronę i również podsmażyć. Do mięsa wrzucić pokrojona w kostkę cebule i czosnek razem podsmażyć Do patelni wlać wrzącą wodę ,trochę ponad poziom mięsa, wsypać majeranek roztarty w rękach (jest bardziej aromatyczny) przykryć pokrywką i dusić ok 1 -1,1/2 h w razie potrzeby uzupełniać patelnię wodą Spróbować czy mięso jest miękkie jeżeli tak to do mięsa z sosem dodać oliwki bez zalewy, podgrzać, potrawę przyprawić według własnego smaku pieprzem, sola ,papryka ostrą, można dodać jeszcze trochę majeranku Można dodać śmietanę, ale ja już nie dawałam Podałam mięso z ziemniakami z wody i surówka ze świeżej kapusty. Można zamiast majeranku dodać bardziej śródziemnomorskie zioło np tymianek, bazylia lub oregano ,ja tym razem chciałam żeby było bardziej " po polsku" Smacznego
paulinaanna777