Sposób przygotowania:
Karkówka w trawie cytrynowej z grilla
Mięso wieprzowe opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi, następnie sporządzić marynatę z trawy cytrynowej, miodu pszczelego, soku cytrynowego lub z limonki, pieprzu kajeńskiego oraz oliwy z oliwek lub ziołowej. Wymieszać, spróbować i obtoczyć w niej mięso na grilla już pokrojone na kotleciki i wstawić misę z mięsem i marynatą do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Po upływie godzin wyjąć mięso z lodówki, a grilla rozpalić na pół godziny przed opiekaniem, przygotować tacki aluminiowe i na nich układać po dwa kotleciki i ułożyć je na ruszcie.
Grillować przez 20-30 min. dla pewności, czy mięso się upiekło. Jeśli zbrązowiało, to zdjąć je szczypcami na talerze płaskie i podawać z uprzednio ugotowanym ryżem oraz surówką z papryki i ogórkami z sezamem prażonym. Jeśli pogoda na grilla nie dopisuje, upiec karkówkę w piekarniku na funkcji "grill" pilnując czasu pieczenia.
Po upływie godzin wyjąć mięso z lodówki, a grilla rozpalić na pół godziny przed opiekaniem, przygotować tacki aluminiowe i na nich układać po dwa kotleciki i ułożyć je na ruszcie.
Grillować przez 20-30 min. dla pewności, czy mięso się upiekło. Jeśli zbrązowiało, to zdjąć je szczypcami na talerze płaskie i podawać z uprzednio ugotowanym ryżem oraz surówką z papryki i ogórkami z sezamem prażonym. Jeśli pogoda na grilla nie dopisuje, upiec karkówkę w piekarniku na funkcji "grill" pilnując czasu pieczenia.
Nina W.
marietta