Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Karkówka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na ostatni ciepły weekend z tym roku proponuję karkówkę z grilla

Karkówka z grilla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka z grilla

 

  • 1 kg karkówki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • spora szczypta chili w płatkach
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Karkówka z grilla
Mięso myjemy i kroimy na dość cienkie kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Do sporego pojemnika wlewamy olej, obie musztardy, miód, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką, chili, zioła prowansalskie i kolendrę). składniki marynaty bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy kotlety. Mieszamy tak, żeby mięso było z każdej strony dokładnie pokryte marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso kładziemy na rozgrzanym grillu i smażymy z każdej strony, aż ładnie się zarumieni.
Karkówka z grilla
Mięso kroimy na dość cienkie kotlety i rozbijamy tłuczkiem
Karkówka z grilla
Każdy kotlet powinien być dokładnie wysmarowany marynatą
Karkówka z grilla
Mięso smażymy na rozgrzanym grillu, nie za długo, żeby się nie przypaliło