Sposób przygotowania:
Polędwiczki w sosie wiśniowym z kluseczkami
Polędwicę oczyszczamy z błon, myjemy,kroimy na dwu centymetrowe plastry i obsmażamy ma maśle z olejem z obu stron. Podlewamy odrobina wody i dusimy około godziny.
W tym czasie przyrządzamy sos wiśniowy: do rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy cukier. Gotujemy do uzyskania syropu. Wsypujemy cynamon i dalej gotujemy (pachnie...cudnie!).
Mąkę ziemniaczana rozrabiamy z wodą. Przygotowujemy bulion. Zmniejszamy ogień i wrzucamy wiśnie. Mieszając cały czas, gotujemy jeszcze przez chwilę. następnie wlewamy bulion i roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gesty, dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Robimy surówkę z buraczków (ugotowane buraczki i jabłko ścieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem) i przygotowujemy kluseczki kładzione.
Na talerzu układamy polędwiczki, polewamy sosem wiśniowym (można go wcześniej wymieszać z częścią tłuszczu od pieczenia mięsa), obok kładziemy kluseczki posypane posiekaną natka pietruszki i surówkę.
W tym czasie przyrządzamy sos wiśniowy: do rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy cukier. Gotujemy do uzyskania syropu. Wsypujemy cynamon i dalej gotujemy (pachnie...cudnie!).
Mąkę ziemniaczana rozrabiamy z wodą. Przygotowujemy bulion. Zmniejszamy ogień i wrzucamy wiśnie. Mieszając cały czas, gotujemy jeszcze przez chwilę. następnie wlewamy bulion i roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gesty, dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Robimy surówkę z buraczków (ugotowane buraczki i jabłko ścieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem) i przygotowujemy kluseczki kładzione.
Na talerzu układamy polędwiczki, polewamy sosem wiśniowym (można go wcześniej wymieszać z częścią tłuszczu od pieczenia mięsa), obok kładziemy kluseczki posypane posiekaną natka pietruszki i surówkę.