Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Przepyszna wędlina na kanapki. bez sztucznych dodatków, z aromatycznymi przyprawami i lekkim piwnym posmaczkiem.

Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie

 

  • 1 kg karkówki
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie
Karkówkę umyć dokładnie, lekko osuszyć i włożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego. Mięso posypać majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem, natrzeć przyprawami, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień wlać piwo, odstawić naczynie na 3-4 godziny, co godzinę mięso obracając. Następnie wsypać kminek, przykryte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 1,5 godziny. Zdjąć pokrywkę, zlać płyn i dopiekać jeszcze 15 minut.

Wystudzić i schłodzić w lodówce, pokroić w cienkie plastry i podawać na kanapki
Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie
Umyte i osuszone mięso umieszczamy w naczyniu
Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie
nacieramy mięso ziołami, solą i pieprzem i odstawiamy
Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie
polewamy piwem i odstawiamy na kilka godzin
Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie
nastepnie dodajemy kminek i pieczemy wg przepisu

Tagi:

mięsa