Sposób przygotowania:
Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie
Karkówkę umyć dokładnie, lekko osuszyć i włożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego. Mięso posypać majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem, natrzeć przyprawami, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wlać piwo, odstawić naczynie na 3-4 godziny, co godzinę mięso obracając. Następnie wsypać kminek, przykryte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 1,5 godziny. Zdjąć pokrywkę, zlać płyn i dopiekać jeszcze 15 minut.
Wystudzić i schłodzić w lodówce, pokroić w cienkie plastry i podawać na kanapki
Na drugi dzień wlać piwo, odstawić naczynie na 3-4 godziny, co godzinę mięso obracając. Następnie wsypać kminek, przykryte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 1,5 godziny. Zdjąć pokrywkę, zlać płyn i dopiekać jeszcze 15 minut.
Wystudzić i schłodzić w lodówce, pokroić w cienkie plastry i podawać na kanapki