VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pieczona karkówka w piwnej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Aromatyczna od ziół, krucha i soczysta karkówka otulona piwnym płaszczykiem. W powietrzu unosi się aromat musztardy i czosnku. Po prostu rozpływa się w ustach. Sądzę, że w Boże Narodzenie będzie hitem!

Pieczona karkówka w piwnej skorupce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona karkówka w piwnej skorupce

 

  • 500 g karkówki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki keczupu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki cytryny
  • 250 ml jasnego piwa
  • 4 duże pieczarki

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka w piwnej skorupce
Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W osobnej miseczce mieszamy składniki na marynatę: musztardę, keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek, cytrynę oraz wszystkie zioła i przyprawy. Karkówkę nakłuwamy w kilku miejscach. Całą smarujemy przygotowaną marynatą. Szczelnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Po tym czasie układamy karkówkę w naczyniu żaroodpornym, dolewamy piwo i wokół układamy ćwiartki pieczarek. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez około 1 godzinę 40 minut. Smacznego!
Pieczona karkówka w piwnej skorupce
Etap 1 W miseczce przygotowujemy marynatę
Pieczona karkówka w piwnej skorupce
Etap 2 Nacieramy nią mięso i odstawiamy do lodówki na 12 godzin, pieczemy w 200*C