Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Karczek w grzybowym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Mięso wieprzowe w sosie z suszonych grzybów to ulubiona wersja moich domowników. Polecam, smacznego.

Karczek w grzybowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w grzybowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Karczek w grzybowym sosie
Grzyby dokładnie umyć i na kilka godzin namoczyć w ciepłej wodzie. Umytą i osuszoną karkówkę pokroić w średniej grubości plastry, oprószyć solą.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć plastry mięsa i podsmażyć z obu stron na rumiano. Pod koniec dodać posiekaną cebulę, zeszklić.

Następnie mięso z cebulą przełożyć do rondla, dodać grzyby, 2/3 szklanki wody w której się moczyły, oprószyć pieprzem, odrobiną kminku, przykryć i dusić do miękkości.

Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z mięsem, zagotować, doprawić do smaku. 
Karczek w grzybowym sosie
Umyte grzyby na kilka godzin zalać ciepłą wodą.
Karczek w grzybowym sosie
Pokrojoną w plastry karkówkę zrumienić na patelni.
Karczek w grzybowym sosie
Rumiane mięso przełożyć do garnka, dodać grzyby i dusić do miękkości mięsa.
Karczek w grzybowym sosie
Dodać śmietanę z mąką, przyprawy i zagotować.

Tagi:

danie karczek