Sposób przygotowania:
Pasztet wątróbkowy Eli z winogronamiprzygotowanie wątróbki
Wątróbkę opłukać, odsączyć i obrać z tłuszczu i błon.
przygotowanie wątróbki cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę smażyć.
Do wątróbki dodać cebulę i smażyć aż wszystko będzie miękkie.
przygotowanie wątróbki cd
Z usmażonej wątróbki wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Wątróbki z cebulą przełożyć do miski i ostudzić.
przygotowanie pasztetu
Wątróbkę z cebulą zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.
Do wątróbki dodać miękkie masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i dokładnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Winogrona opłukać,odsączyć, przekroić i usunąć pestki.
przygotowanie pasztetu cd
Do wątróbki z masłem i przyprawami dodać pokrojone winogrona.
Pasztet przełożyć do słoika lub miseczki i włożyć do lodówki na noc żeby się schłodził. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
gusia1000