eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam pasztet bez pieczenia z wątróbek drobiowych z dodatkiem jasnych i ciemnych winogron. Pycha.

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami

Składniki:

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami

podroby

  • 450 g wątróbki drobiowej

owoce

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami

przygotowanie wątróbki

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami
Opłukaną i odsączoną wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu.

Wątróbkę opłukać, odsączyć i obrać z tłuszczu i błon.

przygotowanie wątróbki cd

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami
Na rozgrzanym oleju usmażyć wątróbki z cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę smażyć.

Do wątróbki dodać cebulę i smażyć aż wszystko będzie miękkie.

przygotowanie wątróbki cd

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami
Wątróbki ostudzić po wyjęciu liści laurowych i ziela angielskiego.

Z usmażonej wątróbki wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Wątróbki z cebulą przełożyć do miski i ostudzić.

przygotowanie pasztetu

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami
Do zmielonej wątróbki dodać masło i przyprawy.

Wątróbkę z cebulą zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.

Do wątróbki dodać miękkie masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i dokładnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami

Winogrona opłukać,odsączyć, przekroić i usunąć pestki.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wątróbkowy Eli z winogronami

Do wątróbki z masłem i przyprawami dodać pokrojone winogrona.

Pasztet przełożyć do słoika lub miseczki i włożyć do lodówki na noc żeby się schłodził. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego!