dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Karkówka z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna, pieczona karkówka w pomarańczach.

Karkówka z pomarańczami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z pomarańczami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z pomarańczami
Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą i pieprzem. Do musztardy dodajemy miód, 1 cebulę poszatkowaną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z pomarańczy, pieprz i chili. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z obranymi i podzielonymi w cząstki pomarańczami. Na owocach układamy mięso i smarujemy sosem musztardowym. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy ok 1 godzinę w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso, aby skórka lekko się przypiekła. Smacznego.
Karkówka z pomarańczami
Oczyszczonę, umytę mięso osuszamy i kroimy w plastry.
Karkówka z pomarańczami
Z musztardy, soku, cebuli, czosnku, miodu i przypraw przygotowujemy marynatę.
Karkówka z pomarańczami
Mięso układamy na cebuli i pomarańczach.
Karkówka z pomarańczami
Karkówkę dokładnie smarujemy marynatą musztardową.