lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka zapiekana w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zaraz ktoś powie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam

Karkówka zapiekana w winie

Składniki:

Karkówka zapiekana w winie

Składniki:

  • Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt )
  • sól
  • pieprz mielony ziołowy
  • papryka czerwona słodka
  • majeranek
  • suszone pomidorki z czosnkiem
  • czosnek 4 ząbki
  • wino czerwone wytrawne

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana w winie

Wykonanie:

Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową.
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem papryką mieloną,majerankiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Nacinamy w poprzek paski i wkładamy czosnek pokrojony w plasterki.
Zalewamy winem i zakrywamy folia aluminiową i do lodówki. Rano wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach półtorej godziny.
Pod koniec pieczenia odkrywamy mięsko i dopiekamy je.
Podajemy z ziemniaczkami i sałatką.