iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Karkówka ze słodką nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przez dodatek marchwi i wina mięso zyskuje lekko słodki posmak, ale jest z nim bardzo smaczne.

Karkówka ze słodką nutką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka ze słodką nutką

 

  • 1.5 kg karkówki
  • 40 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 5 marchewek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • olej do smażenia
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Karkówka ze słodką nutką
Mięso umyć i osuszyć, następnie pokroić na kotlety i delikatnie rozbić po czym posypać solą i pieprzem i zostawić na 2-3 godziny. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć na nim mięso. Marchew, cebulę i pieczarki pokroić w plasterki, następnie w garnku w którym będziemy przygotowywać danie na dnie ułożyć mięso i dokładnie obłożyć plasterkami marchwi, cebuli i pieczarek po wierzchu posypać 1 łyżeczka suszonego tymianku i podlać bulionem, przykryć i dusić do miękkości pod koniec duszenia mięso odkryć i dolać wino, następnie całość trzymać na gazie bez pokrywki do momentu odparowania prawie całego płynu. Podawać na ciepło z dodatkiem ziemniaków i warzyw z którymi mięso się dusiło.
Karkówka ze słodką nutką
W garnku przekładać mieso warzywami i udusić do miękkosci