evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Karkówka ze szpinakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gotowe mięso podałam z ziemniaczkami i ogóreczkiem . . .

Karkówka ze szpinakiem

Składniki:

Karkówka ze szpinakiem

 

  • 3 grubsze plastry mięsistej karkówki
  • 200ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 200g szpinaku (ja miałam mrożone liście)
  • olej do smażenia
  • Przyprawy:
  • sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny(wg. uznania),1 płaska łyżeczka płatków chili .

Sposób przygotowania:

Karkówka ze szpinakiem
Mięso myjemy,osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Do rondla wlewamy troszke oleju i smażymy wieprzowinę do odparowania wody. Następnie podlewamy winem i smażymy nadal do odparowania alkoholu. Jak wino odparuje dodajemy drobno posiekany czosnek ,cebulkę i wszystkie w/w przyprawy ,smażymy mieszając aż cebuula i czosnek się zeszklą. Pózniej podlewamy przegotowana wodą do przykrycia mięsa i dusimy na wolnym ogniu do miękkości karkówki.(gdyby za dużo wody odparowało-uzupełnić ale nie za dużo) Jak mięso już jest dostatnio miękkie dodajemy szpinak.Mieszając od czasu do czasu smażymy jeszcze wszystko jakieś 10 min i gotowe. (pod koniec próbujemy całość,jeśli jest za mdłe to możemy sobie jeszcze doprawić) Podajemy z ulubionymi dodatkami . . . SMACZNEGO :-)