Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Deser do przygotowania w kilka chwil. Gruszki rozpływają się w ustach. Warto je przygotować. Polecam!!!

Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym

 

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym
Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło. Wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj gruszki. Smaż na małym ogniu po 5 minut z każdej strony. Czekoladę połam na kostki. Rozpuść na kąpieli wodnej. Dodaj mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie wymieszaj. Przygotowane gruszki ułóż na talerzu, polej sosem piernikowym. Podawaj na ciepło. 
Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym
Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym
Na patelni rozpuść masło. Wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj gruszki. Smaż na małym ogniu po 5 minut z każdej strony.
Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym
Czekoladę połam na kostki. Rozpuść na kąpieli wodnej.
Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym
Dodaj mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie wymieszaj. Przygotowane gruszki ułóż na talerzu, polej sosem piernikowym. Podawaj na ciepło.