Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Karmelizowane mini marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla wielbicieli słodko-ostrych połączen - marchewka w niecodziennym wydaniu

Karmelizowane mini marchewki

Składniki:

Karmelizowane mini marchewki

 

  • Pół kilo mrożonych małych marchewek
  • 3 łyżki masła
  • 3 szklanki wody
  • niepełna szklanka cukru
  • pół łyzeczki chili
  • 2 goździki
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Karmelizowane mini marchewki
W gotującej się wodzie rozpuścić cukier. Wrzucić najpierw chili, potem marchewki. Dodać masło i gotować aż marchewki zmiękną. Marchew wyjąć na talerz. Do pozostałej w garnku gotującej się wody dodać goździki i łyżkę miodu, gotować aż stworzy nam się gestszy syrop (mozna dodać cukru), polać marchewki i zajadać :) Znam też wersję bez goździków, gdzie chili zastępuje się cynamonem. Polecam.

Tagi:

marchewka