iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Karmelizowane śliwki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Od kilku lat robię same jabłka w taki sposób i są rewelacyjne teraz próba ze śliwkami i są jeszcze lepsze.

Karmelizowane śliwki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelizowane śliwki

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowane śliwki
Jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę, ze śliwek usunąć pestki każdą przepołowić. Na patelni rozpuścić cukier z wodą, dodać do tego startą skórkę z cytryny i imbir po wymieszaniu dodać śliwki razem z jabłkami, wymieszać i smażyć wszystko kilka minut, ale tylko do momentu, aż owoce się zeszklą. Gorące owoce przełożyć do wyparzonych słoiczków do każdego dołożyć po dwa plasterki cytryny i zalać gorącym syropem (owoce puszczą sok więc jest odpowiednia ilość płynu), szybko zakręcić i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu, doskonale potem nadają się do deserów czy ciast lub prosto ze słoiczka.
Karmelizowane śliwki
na patelni stopić cukier i dodać przyprawy
Karmelizowane śliwki
jabłka pokroić w kostkę a śliwki przepołowić
Karmelizowane śliwki
owoce dodać do syropu i chwilę smażyć
Karmelizowane śliwki
gorace owoce przełożyć do słoików i zalać syropem